Makelaardij van Santen de Hoog
Makelaardij van Santen de Hoog
Sterk in stad en regio!
Ons aanbod:
Bel ons:
Whatsapp:

Starters verdienen een eerlijker speelveld op de huizenmarkt

Als je als alleenstaande een modaal inkomen hebt, is het op veel plekken in Nederland haast onmogelijk om een huis te kopen. Vaak zijn dat starters en die maken nóg minder kans vanwege de strengere hypotheekregels. “De minister moet steviger ingrijpen”, vindt directeur Hans van der Ploeg van makelaarsvereniging VBO.

Wat is het probleem?

Van der Ploeg: “Veel starters hebben een tijdelijk arbeidscontract en kunnen daardoor nauwelijks een financiering krijgen. Erger nog is dat ze soms zelfs met een goed inkomen toch aan het kortste eind trekken omdat hun studieschuld wordt meegenomen bij de hypotheekaanvraag. Door recente regelgeving moeten starters veel eigen geld inbrengen om een woning te kunnen kopen, terwijl zij nauwelijks vermogen hebben. Gevolg is dat ze noodgedwongen bij de ouders blijven wonen, de studieschuld verzwijgen of alleen voor een huurwoning kunnen kiezen.”

Is eerst sparen voordat je iets kunt kopen niet logisch? Waarom zouden jongeren recht hebben op een eigen huis?

“Ja, zo ben ik ook opgevoed: sparen voordat je iets koopt. Maar we vragen te veel van starters. Ze komen van school af en hebben vaak een studieschuld van hier tot Tokio. Ze worden gedwongen om te huren maar zijn voor een simpel appartement 800 euro kwijt, waardoor ze niet de mogelijkheid hebben om te sparen. Omdat ze niet kunnen kopen, hebben ze niet de kans om vermogen op te bouwen. Ze verdienen een eerlijker speelveld en daarom steun van de overheid.”

Wat stelt u voor?

“Wat mij betreft hoeven starters nog maar 50 procent van de woning af te lossen en niet 100 procent zoals nu. Verder stel ik voor de overdrachtsbelasting af te schaffen, zodat starters minder eigen geld hoeven in te brengen. Daarnaast pleit ik voor een verplichte Nationale Hypotheek Garantie, waardoor zij goedkoper kunnen lenen en financiële risico’s beperken. Maar ik dacht laatst ook aan de jaren '80. Toen kreeg je van de overheid een premie van 21.000 gulden om je eerste huis te kopen. Wat mij betreft halen we die premie weer van stal.”

Maken uw voorstellen de huizenmarkt niet nog krapper en zouden de prijzen daardoor niet nog harder kunnen stijgen? De huizenprijs ligt al hoger dan ooit.

“De uitdaging blijft inderdaad bestaan om veel extra huizen bij te bouwen, zodat het aanbod omhoog gaat. Wij gaan uit van een behoefte van 100.000 huizen per jaar, niet 75.000 zoals de minister. Maar daarnaast vind ik dus dat starters meer steun verdienen. Ze kunnen nu moeilijk terecht op de koopmarkt en dat is een probleem dat ik me aantrek.”
Geschreven op 11-09-2019
Share: